tiistai 22. maaliskuuta 2022

Lisää elämää arkeen


Lisää elämää arkeen

                        

Arkiaktiivisuus kunniaan

Viime aikoina on havahduttu kiinnittämään entistä enemmän huomiota fyysiseen aktiivisuuteen arjen keskellä. Päivittäisellä aktiivisuudella on todettu olevan suuri merkitys terveyteen ja jaksamiseen, mikä on myös tutkimuksin todistettu. Mitä arvelet, kumpi seraavista Hepuista on aktiivisempi?

Heppu A teke istumatyötä 5 päivää viikossa, kulkee autolla ja käy kaksi kertaa viikossa tekemässä tehokkaan hikijumpan.
Heppu B. tekee myös istumatyötä, mutta kävelee työmatkat viisi kertaa viikossa sekä lisäksi tekee kauppamatkat jalan.

Keskisuomalaisen artikelin 21.1.22 mukaan Heppu B. pitää parempaa huolta terveydestään. On nimittäin tutkittu, että hikiliikunta pari kertaa viikossa ei kompensoi liiasta istumisesta koituvia haittoja. Tämä seikka yllätti myös minut, sillä sain melko heikot pisteet Fibionin fyysisen aktiivisuuden mittauksessa (tästä lisää seuraavassa blogissa), vaikka olen aina pitänyt itseäni liikkuvaisena ja harrastan liikuntaa useita kertoja viikossa. Istumista kotitoimistossa työtä tekevälle kuitenkin näyttää kasautuvan turhan paljon. Pureudutaan seuraavaksi hieman istumisen haittoihin ja aktiivisuuden etuihin.

Keho kaipaa liikettä

Jos ihminen olisi tarkoitettu istumaan, kehomme olisi muovautunut toisenlaiseksi. Istuma-asento on  itsessään epänormaali tila keholle. Siinä kehon takapuolen lihakset ovat venyneinä ja etupuolen lihakset kiristyvät, mikä jo sinällään voi aiheuttaa ongelmia tuki- ja liikuntaelimistölle. Istuessa veri ei kierrä kunnolla, jolloin myös kudosten aineenvaihdunta häiriintyy. Istuessa kuluu hyvin vähän energiaa verrattuna seisomiseen tai pieneenkin liikuskeluun. Vähentynyt energiankulutus taas näkyy helposti painonnousuna, koska se vaikuttaa myös sokeriaineenvaihduntaa heikentävästi. Kaikenlainen liikuskelu on terveydelle parempi vaihtoehto kuin pelkkä istuminen. Aivotkin jaksavat suoriutua paremmin, kun kehoa välillä liikuttaa. Itselleni parhaiten virtaa tuo "aivokävely", päämäärätön kuljeskelu luonnossa tai ihan tietä pitkin, antaen samalla ajatusten virrata miten tahtovat.

Toki on tilanteita, että ei yksinkertaisesti voi liikkua. Edesmennyt fyysikko Mr Hawkins lienee oiva esimerkki siitä, että aivot voivat toimia erinomaisesti, vaikka keho ei liikkumaan pystyisikään. Lepokin on välillä tarpeen, joten kyllä toisinaan voi heittäytyä sohvan pohjalle ihan hyvällä omallatunnolla, kunhan sitä ei tee jatkuvasti päivästä toiseen. Liikkuminen ei tietenkään ratkaise kaikkia elämän ongelmia, mutta siitä voi olla yllättävää apua esimerkiksi mielenterveyden hoidossa. Kun asiat ovat solmussa ja mieli maassa, pienikin liikunta voi viedä ajatukset hetkeksi pois omista ongelmista ja helpottaa oloa.

Mistä lisää aktiivisuutta päivään?

Ensimmäinen asia erityisesti istumatyötä tekevälle -ja käsityön harrastajalle- on tauottaa istumista riittävän usein. Nouse tuolista minkä tahansa tekosyyn varjolla vähintään kerran tunnissa. Hae vesilasi, jätä tarkoituksella tarvitsemasi mappi hyllyyn, käy postilaatikolla/taukohuoneessa, venyttele hieman tai tee ihan kunnon taukojumppaa. Taukojumpankaan ei tarvitse olla tylsää, vaan voit vaikka matkia kissan aamuvenyttelyä tai leikkiä nyrkkeillijää. Ota ajatuksissasi iskujen kohteeksi ilkeä esimies, ärsyttävä puoliso tai vaikka naapurimaan johtaja ja iske ja potki oikein olan takaa. Siinä purkautuvat aggressiot samalla, kun lihakset saavat tarvitsemaansa liikettä. 

Monissa toimistoissa on nykyään myös seisomapöytiä, ja mikseipä semmoisen voisi hankkia kotiinkin, jos tekee paljon työtä oman työpöydän ääressä. Joissakin yrityksissä pidetään kokouksiakin seisten tai kävellen. Muistiinpanojen tekeminen voi kävelypalaverissa olla hankalampaa, mutta luovia ideoita syntyy varmasti. On myös muistettava, että joissakin töissä seisotaan tai kävellään koko ajan, ja silloin taas olisi hyvä istahtaa välillä lepuuttamaan jalkoja ja selkää. Pieni venyttely tekee myös hyvää ihan jokaiselle. 

Kotona liikettä saa kotiaskareista, kauppareissuista, lumenluonnista, haravoinnista ynnä muusta touhuamisesta. Joskus nuo askareet voivat olla kovinkin raskaita, ja silloin kannattaa huomioida ergonomia ja muistaa pitää riittävästi taukoja. Auton jättäminen kotiin on kannattavaa nykyisillä polttoaineen hinnoilla myös taloudellisesti, ja samalla saa hyvää liikuntaa ilman, että tarvitsee lähteä harrastamaan erikseen. Tämä toki onnistuu vain, jos matkat ovat sopivan lyhyet eikä ole painavia kantamuksia. Monella on kuitenkin tapana lähteä kotoa aina autolla, vaikka aivan hyvin voisi kävellä tai pyöräillä. Luulenpa, että siinä on enempi kysymys opitusta tavasta kuin todellisesta tarpeesta kulkea autolla.

Liikunta voi olla myös kiva harrastus, kunhan löytyy mieleinen laji ja olosuhteet ovat kunnossa. Millaista liikuntaa harrastit aiemmin? Mistä nautit? Tykkäätkö liikkua seurassa vai yksin? Sisällä vai ulkona? Valinnan mahdollisuuksia on paljon, ja jokaiselle varmasti löytyy sopiva laji, kun motiavaatio ja tahto liikkua löytyy. Monella motivaatio voi olla hukassa erilaisista syistä johtuen. Silloin ammattilaisen apu voi olla tarpeen. Joskus voi riittää pelkkä kuunteleva sparraus, joskus ehkä tarvitaan ihan konkreettista apua aloittamiseen. Millaista apua sinä kaipaisit liikunnan ammattilaiselta?

Katso www.taivutus.com, millaista apua Tarjan Taivutus tarjoaa. Seuraa myös instagramissa @taivuttelija ja Facebookissa www.facebook.com/tarjantaivutus.






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia hyvinvoinnista

Kadonneen motivaation metsästys

 Kadonneen motivaation metsästys Mikä motivaatio? Meillä on jokaisella välillä motivaatio hukassa milloin missäkin asiassa. Mutta mitä se mo...