torstai 8. heinäkuuta 2021

Lomafiiliksiä


 

Miksi lomaa tarvitaan?

Olen monasti miettinyt, miksi loma on meille jotain niin ihmeellistä ja autuaaksi tekevää, että sitä odotetaan kuin kuuta nousevaa, siitä hehkutetaan viikkoja etukäteen ja sille ladataan valtavasti tekemistä ja paineita. Onko loma oikeasti edes tarpeellista? Voisiko työelämää rytmittää jotenkin toisin, niin että voisimme levätä ja rentoutua toistuvasti työviikon aikana? Pitääkö työn olla niin kuormittavaa, että siitä tarvitsee palautua pitkällä lomalla? Toki mielemme ja kehommekin tarvitsee välillä lepoa eikä kunnon irtiotto arjesta liene pahitteeksi kenellekään. Tukevathan tutkimuksetkin sitä, että palautuaksemme kunnolla tarvitsemme parin kolmen viikon yhtäjaksoisen tauon silloin tällöin. 

Toiset meistä sen sijaan tavallaan lomailevat jatkuvasti, kun ovat poissa työelämästä työttöminä tai eläkkeellä. Paitsi ne puuha-petet ja -pirkot, jotka ilman työelämän vaatimuksiakin keksivät itselleen jatkuvasti jotain puuhaa ja stressin aihetta, heille kunnon loma "lomailusta" voisi välillä olla paikallaan. Meilläkin asuu yksi tälläinen eläkeläinen, joka ei osaa ottaa rennosti vaan nikkaroi, kaivaa ja pilkkoo aina jotakin. Loma onkin siis ehkä enemmän asenne kuin "aika jolloin ei olla töissä". 

Toinen erikoisryhmä loman suhteen ovat yrittäjät, varinkin yksinyrittäjät ja pienyrittäjät, jotka sinnitttelevät kuukaudesta ja vuodesta toiseen pitämättä lainkaan lomaa. Se käy varmasti pitkän päälle rankaksi sekä keholle että mielelle, jos ei pysty ainakin ajoittain hieman hellittämään. Joillekin yrittäjille loman pitämättä jättäminen on oikea valinta, joillekin pakon sanelema juttu, kun loman aikana ei kassaan tippuisi mitään ja kulut kuitenkin juoksevat. Tähän toivoisin yhteiskunnan taholta parannusta, sillä aivan turhan moni yrittäjä uupuu taakkansa alle. "Omapa on valintasi" ei tuossa tilanteessa yhtään auta, tarvitaan toimenpiteitä yrittäjän hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Oma lukunsa ovat kaltaiseni yrittäjät, joilla työ ja loma sekoittuvat somasti lomittain. Tämä onnistuu silloin, kun aikataulut eivät ole kiinni muista ihmisistä, mutta vaatii toisaalta paljon itsekuria ja hyvää itsensä johtamista, jotta työt tulevat kuitenkin tehtyä. Onkin viisainta laatia itselleen jonkinlainen lukujärjestys, ettei elämä mene pelkäksi lomailuksi. Se nimittäin näkyy äkkiä pankkitilillä, joka tyhjenee yllättävän nopeasti. Tällainen nyt vallitseva helteinen sää on omiaan harhauttamaan lomamoodiin silloinkin, kun töitä on vielä tekemättä (ja ainahan niitä on). Tänä vuonna ajattelin kuitenkin pitkästä aikaa pitää oikeaa lomaa, vaikka se tietääkin stressaavia hetkiä sekä ennen että jälkeen lomaviikkojen. Tämä toki pätee kaikessa työssä: ensin on kamala stressi siitä, että saa pöydän puhtaaksi lomaa varten, ja loman jälkeen saa painaa hiki hatussa, jotta saa kaikki rästiin jääneet asiat hoidettua. Siitä huolimatta aion nauttia lomasta ja vähät välittää siitä, mitä elokuun alussa on edessä. 

Lomalla kuin Ellun kanat

Kannattaako lomalla sitten heittää kaikki arjen hyvät asiat nurkkaan ja olla kuin ne kuuluisat Ellun kanat? Juuri, kun olet vaikkapa päässyt hyvään alkuun elämäntapamuutoksen kanssa ja löytänyt terveellisempiä tapoja syödä ja liikkua, alkaa loma ja kaikki opittu unohtuu. Ja loman jälkeen saat aloittaa ei vain nollasta vaan pakkasen puolelta, On niin paljon houkutuksia: grilliruuat, olut ja muut virvokkeet sekä kaikenlaiset muut herkut. Helle rajoittaa liikkumista, eihän ole edes terveellistä rehkiä kovin kuumassa. Onneksi itselleni rakkain laji on uinti, sitä voi tehdä helteellä mielin määrin. Päivärytmikin muuttuu, saatamme valvoa myöhään ja saada aikaiseksi kunnon univajeen, jota sitten korjataan pitkälle syksyyn. 

Lomalla kuuluukin nauttia ja herkutella sekä rikkoa rutiineja. Silti voisi ihan lempeästi ohjata itseään kohtuullisuuteen ja pitää kiinni edes joistakin rutiineista. Kesä (mikäli voit pitää lomaa kesällä) on myös oivaa aikaa keventää ruokavaliotaan, kun luonnonantimet kypsyvät ja ovat maukkaimmillaan. Pahinkin salaatinvihaaja voi löytää lautaseltaan kasviksia, kun ne ovat niin houkuttelevan näköisiä ja maistuvia. Luonnossa liikkuminen onnistuu ilman suksia, jos ei kova helle tai hyttysparvet kovin piinaa, ja kavereitten kanssa on kiva pelailla pihapelejä. Onnekas on se, joka voi nauttia aamu-uinnista tai soutelusta tyynellä järvenselällä. Kesäloma ei siis välttämättä ole yhtä kuin grilli, löhöily ja tölkki tölkin perään. Mutta jokainen valitsee itse, tärkeintä on tehdä asioita, joista itse nauttii. Perheellisten lomaongelmiin en tässä blogissa puutu. Se on sellainen suo, ettei helppoa ratkaisua ole: jokaisella perheenjäsenellä on omat, usein ylimitoitetut toiveensa. Jos ei niistä pystytä perheessä yhdessä keskustelemaan ja sopimaan, on kaikkien lomafiilis helposti pilalla.

Toivotan jokaiselle rentouttavaa lomaa tai muuten vain rentoutumista puuhiensa keskellä! Muista, että lomafiilikseen voi päästä pienilläkin konsteilla ottamalla hetki aikaa itselleen hektisen arjen keskellä. Torikahvit, jäätelö, hetki hyvän kirjan parissa, muutama joogaliike, puhelu kaverille, puuterhanhoito, mitä vain, mikä itsestä tuntuu kivalta ja rentouttavalta. Elämässä on niin paljon hyvää, oli sitten lomaa tai ei!


Kirjoittaja on LiTM Tarja Huttunen, hyvinvointivalmentaja, kouluttaja ja yriyssparraaja yrityksessä
Tarjan Taivutus. 


IG: taivuttelija

Yrityssparraus

LinkedIn


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia hyvinvoinnista

Kadonneen motivaation metsästys

 Kadonneen motivaation metsästys Mikä motivaatio? Meillä on jokaisella välillä motivaatio hukassa milloin missäkin asiassa. Mutta mitä se mo...