torstai 12. elokuuta 2021

Verkossa vempuilua

 


Verkossa vai livenä?

Elämme aikaa, jolloin kaikki mahdolliset toiminnot menevät nettiin. Tee se itse-aikakausi on tullut jäädäkseen ja työn tekeminen ilman internettiä alkaa olla mahdotonta. Etätyö, etäkoulu, etäopiskelu, verkkokurssi, verkkokauppa, verkkovalmennus, jumppavideot... Alkaako jo kyllästyttää tämä etäily?Nuorempi sukupolvi on syntynyt digiaikaan eikä osaa muuta kaivatakaan, mutta meistä vanhemmista monella menee sormi suuhun erilaisten vempainten ja sovellusten kanssa. Etätyö ja verkkoasiointi on kuitenkin tullut jäädäkseen, joten ei auta rimpuilu. Kestää toki aikansa, ennen kuin kaikki kansalaiset ovat edes jollain tavalla tutustuneet netin ihmeelliseen maailmaan. Vanhimpia ikäluokkien meidän vähän edistyneempien tulee auttaa, jotta tästä murrosvaiheesta selvitään. Sen sijaan uskon, että kaikkien kynnelle kykenevien on otettava lusikka kauniiseen käteen ja opeteltava verkossa asiointi, jos ei sitä jo ole tehnyt. Digitaalisuudesta on kuitenkin viime kädessä niin paljon hyötyä, että se todennäköisesti ainakin pitkällä tähtäimellä voittaa mahdolliset haitat. Niitä ajattelin tässä vähän puntaroida näin yrittäjän näkökulmasta käsin.

Digitaalisuuden hyödyt

Digitaalinen maailma avaa aivan uusia mahdollisuuksia ja valtavasti erilaisia vaihtoehtoja ja tarjontaa. Kotoa ei tarvitse lähteä minnekään, vaan voi hoitaa asioita, opiskella, tehdä työtä kotoa käsin. Moni työkin on ajasta ja paikasta riippumatonta, ja asioita voi hoitaa silloin kuin se itselle parhaiten sopii. Videoyhteyden avulla voi myös nähdä toiset ihmiset, vaikka ei se ihan oikeaa katsekontaktia vastaakaan. Toisaalta voi tavata paljon useampia ihmisiä kuin koskaan ennen  jopa eri puolilta maapalloa. Kielitaito onkin noussut arvoon arvaamattomaan, erityisesti tietenkin digimaailman yleiskieli englanti. Myös tekniset taidot kehittyvät sitä mukaan, kun ottaa uusia sovelluksia ja alustoja käyttöön. Itsekin olen opetellut muun muassa verkkokaupan perustamista, ja nyt on meneillään verkkokurssialustan testaus, jotta saan verkkovalmennuksen ja kurssit toimimaan. Enkä tosiaakaan ole mikään nörtti, ihan tavallisen utelias kansalainen vain. Meille yrittäjille digitaalisuus tuo mahdollisuuden tavoittaa entistä paljon suuremman joukon ihmisiä, jotka voivat hyötyä tuotteistamme ja palveluistamme.

Ei niin hyvää...

ettei jotain pahaakin. Välillä kyllästyttää ainainen netissä roikkuminen ja ruudun tuijottaminen niin paljon, että voisi heittää koko vekottimen seinään. Tuntuuko tutulta? Tekniikka tökkii, taidot ei riitä eikä aitoa kohtaamista synny. Netissä voi sitä paitsi antaa itsestään siloitellun kuvan, joka ei ihan vastaa todellisuutta. Kateellisena katselemme somen ihastuttavia kuvia ja yritämme olla samalaisia, vaikka todellisuus kuvien takana olisi ihan toinen. Aina on pienoinen pelko, että tekee jotain väärin , ja varsinkin kirjoitettu teksti on aika helppo ymmärtää virheellisesti, mikä aiheuttaa turhaa polemiikkiä ja hermojen menetystä. Joskus voi olla vaikea löytää juuri sitä tietoa tai tuotetta, mitä etsii. Meitä yritetään myös monin eri tavoin huijata luovuttamaan pankkitunnuksia ynnä muita tietoja, sillä myös rikolliset ovat siirtyneet nettiin. Kaikenlaisia ohjeita on pilvin pimein, mutta tuleeko esimerkiksi jumppia tehtyä videoitten mukaan? Ja oletko varma, että teet liikkeet oikein, siten kuin ne on tarkoitettu tehtäväksi? Toista ihmistä ja live-kontaktia todellakin edelleen tarvitaan.

Digiaika on täällä

Maailma muuttuu yhä digitaalisemmaksi, halusimme tai emme. Kannattaa siis yrittää pysytellä mukana ja pitää mieli avoimena oppimaan uutta jatkuvasti. Edut taitavat kuitenkin ylittää haitat, kunhan väärinkäytökset saadaan pidettyä aisoissa ja sähkönsaanti on turvattu. Jonkinlainen combo online+live olisi varmaan paras mahdollinen sekä asiakkaitten että yrittäjien kannalta. Mutta arvoisa yrittäjä, oletko varmasti hyödyntänyt verkon kaikki mahdollisuudet? Olisiko jo aika tuoda yritystoiminta nykyaikaan ja laittaa verkot vesille? Tiedä häntä, missä ne isoimmat kalat jo odottavat😀. Jos vielä epäröit, kysy apua. Muun muassa Redesanin yrityssparraajat osaavat auttaa myös digimaailman pulmissa.

Kirjoittaja on LiTM, hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Tarja Huttunen

IG @taivuttelija
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia hyvinvoinnista

Kadonneen motivaation metsästys

 Kadonneen motivaation metsästys Mikä motivaatio? Meillä on jokaisella välillä motivaatio hukassa milloin missäkin asiassa. Mutta mitä se mo...