keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Mennyttä ja tulevaa

 Mennyttä ja tulevaa



Aika reflektoida

Vuodenvaihde on hyvää aikaa tutkailla mennyttä ja suunnitella tulevaa. Ennen uusien suunnitelmien laatimista kannattaa tarkastella lähemmin, miten päättyvä vuosi on sujunut. Mikä meni hyvin, mitä otat mukaasi tulevaan vuoteen? Mitä haasteita mennyt vuosi toi, mikä tökki, mikä meni pieleen? Ennen kaikkea on tärkeää pohtia, miten selätät nuo vaikeudet tulevana vuonna. On hyvä muistaa myös, että kaikkeen ei voi itse vaikuttaa. Jaottele asiat niihin, joihin et voi vaikuttaa ja niihin, joihin voit, ja tee asialle jotain. Pohdiskelu on hyvä juttu, mutta ilman toimintaa ei tapahdu muutosta. Omalta kohdaltani voin todeta, että tuotemyynti sujui hyvin ja uuden valmennuksen tuotteistaminen lähti mainiosti käyntiin ja on edennyt lähes suunnitelmien mukaan. Täytyy kuitenkin todeta, että reippaasti alkanut vuosi lässähti kesän aikana enkä syksyllä oikein päässyt uudelleen vauhtiin. Sijaisuudet lukiossa sotkivat aika pahasti aikataulua ja kuormittavat yllättävän paljon. Järjestelmällisyyttä ja pitkäjäneisyyttä tarvitaan lisää, niiden opettelua jatkan edelleen myös ensi vuonna.

Voit tarkastella sitä, millaisilla ihmisillä olet ympäröit itsesi. Meillä jokaisella on ympärillämme monenlaisia ihmisiä, joista osa antaa meille energiaa, osa syö sitä. Mieti, ketkä tekevät sinut onnelliseksi ja hanki ympärillesi lisää sellaisia ihmisiä, jotka tuovat sinulle energiaa. Kaikista energiasyöpöistä ihmissuhteista ei välttämättä voi irtautua, mutta ehkä muutaman voisi karistaa kannoiltaan. Omia ihmissuhteitani en tässä lähde avaamaan, voin vain todeta, että energiasyöppöjäkin mukaan mahtuu. Täytyy siis etsiä lisää voimaa antavia tyyppejä ympärilleen jatkossa.

Kirjaa ylös myös sellaisia asioita, jotka antavat sinulle enrgiaa sekä sellaisia asioita, jotka vievät sitä. Tärkeintä on lisätä hyviä asioita, jotta suhde "antavien" ja "ottavien" asioiden välillä säilyy positiivisena. Epämiellyttäviä asioita on pakko välillä tehdä ja mennä epämukavuusalueelle, sillä siinä kehittyy samalla. Energiasi säilyy hyvällä tasolla, kun jokaista hankalaa asiaa vastaan teet muutaman hyvän asian. Minulle hankalaa on esimerkiksi puheluiden soittaminen, joten sen rinnalla täytyy tehdä jotain mukavaa, kuten käydä hiihtämässä tai soittaa huilua. Tosin nuo jälkimmäiset eivät tuo rahaa yrityksen kassaan, mutta ne pitävät pään kasassa ja mielen virkeänä.

... ja aika suunnitella tulevaa

Jokaisen on hyvä asettaa itselleen tavoitteita. Joskus on hauska unelmoida vaikkapa tekemällä unelmakarttaa, josta sitten voi johta itselleen myös konkreettisia tavoitteita erilaisille aikaväleille. Jos olet yrittäjä, erityisen tärkeää on tuntea omat numeronsa eli liiketoiminnan tunnusluvut. Mikä oli liikevaihto, paljonko sait asiakkaita, paljonko rahaa käytit itsesi kehittämiseen? Näitten pohjalta on sitten helpompi laatia seuraavan vuoden tavoitteet. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin miettiä, miten nuo tavoitteet saavutetaan. Ilman toimintaa tavoitteet ovat unelmia -ihan kivoja, mutta taas vuoden kuluttua joudut pettymään, kun et saavuttanutkaan sitä, mistä haaveilit. Omia tunnuslukujani olen jo yrittänyt käydä läpi ja tavoitteita on laadittu. Enää puuttuu vain, että tartun toimeen ja suuntaan askel kerrallaan kohti tavoitteitani. Olkoot ensi vuosi päättyvää suosiollisempi!

Tähän loppuun haluan vielä kuvailla yhden kivan harjoituksen, jonka avulla kuka tahansa voi laatia itselleen tavoitteita toteutettavksi. Kun ne on kirjattu muistiin ja vieläpä laitettu näkyville, niillä tuppaa olemaan taipumus toteutua. Kirjaa siis ensin muistiin mahdollisimman monta tavoitetta, ei väliä ovatko isoja tai pieniä, toteuttamiskelpoisia vai haaveita. Voit hieman oikaista harjoitusta laittamalla ne jo valmiiksi eri kategorioihin. Hyväksi havaittu jaottelu on jakaa talouteen, ihmissuhteisiin, vapaa-aikaan ja asenteeseen/mielentilaan (mindset) liittyvät asiat omille listoilleen. Kun et enää keksi enempää tavoitteita, ala priorisoida niitä niin, että jäljelle jää lopulta viisi tärkeintä joka listalta. Sitten vain laatimaan suunnitelmia, miten ja missä aikataulussa nuo tavoitteet saavutetaan -ja tietenkin toteuttamaan noita suunnitelmia, seurantaa unohtamatta. Tein tämän harjoituksen vuosi sitten ja kävin listoja läpi nyt vuoden viimeisellä viikolla. Oli mukava huomata, että edes osa tavoitteista oli toteutunut. Samalla lisäsin muutaman tavoitteen kuhunkin kategorian ja mietin, mitkä tulevana vuonna ovat ne tärkeimmät tavoitteet ja miten niihin pääsen. 

Toivotan jokaiselle oikein hyvää ja tarmokasta vuotta 2022! Pidä mielesi avoinna, pää kylmänä ja sydän lämpimänä ja pysyttele erossa korona-viruksesta. En muuten ole näitä kaikkia juttuja keksinyt omasta päästäni, vaan suurin osa on napattu @frazerbrooksonline koulutuksista. Oppiminen ja opitun jakaminen on parhautta!

Katso tästä, millaisia valmennuksia ja palveluita tarjoan: Taivuttelut ja Hvyinvointituotteet sekä seuraa Taivuttelijaa Facebook issa.

Tarja Huttunen
Tarjan Taivutus
LiTM, hyvinvointivalmentaja




 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia hyvinvoinnista

Kadonneen motivaation metsästys

 Kadonneen motivaation metsästys Mikä motivaatio? Meillä on jokaisella välillä motivaatio hukassa milloin missäkin asiassa. Mutta mitä se mo...